بامیه با داشتن مواد مغذی با ارزشی مانند
ویتامین های C ,A و گروه B و عناصری از قبیل منگنز، کبالت، کلسیم، فسفر و
پتاسیم، فیبر و ماده لزج خواص فراوانی بر سلامت انسان دارد.
ارزش غذایی:
کالری=129
آب=90٫17 گرم
پروتئین=2٫00 گرم
چربی = 0٫10 گرم
کربوهیدرات=7٫03 گرم
فیبر=3٫2 گرم
قند=1٫20 گرم
اثرات مواد مغذی موجود در بامیه بر سلامتی بدن:
1) فیبر موجود در بامیه به حفظ قند خون
کمک می کند؛ بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش می دهد، پس برای افراد
مبتلا به دیابت مفید است.
2) موسیلاژ(یک نوع فیبر) موجود در بامیه
به کلسترول غذا متصل شده و جذب آن را کاهش می دهد. همچنین باعث دفع سموم
از بدن می شود. اثر بامیه درکاهش کلسترول خون، یکی از خصوصیات بسیار مفید
این سبزی است زیرا مثل داروهای کاهنده کلسترول اثرات جانبی ندارد.
3)
بسیاری از متخصصان معتقدند که بیشتر بیماری ها از روده شروع می شوند. فیبر
موجود در بامیه با جذب آب کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به
بیماری هایی چون بواسیر و دیورتیکولیت* را بشدت کاهش می دهد.
معمولاً
برای افزایش حجم مدفوع و رفع یبوست، مصرف سبوس گندم توصیه می شود که امکان
دارد دیواره روده را حساس کند. ولی موسیلاژ موجود در بامیه روده را نرم
کرده و خروج مدفوع را آسان می سازد.
4) اسید فولیک باعث کاهش
هموسیستئین خون می شود که این ماده رگهای خونی را مسدود می کند. ویتامینC
نیز یکی از آنتی اکسیدان های مهم می باشد. در مجموع به علت دارا بودن این
مواد مغذی و نیز فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری از بیماری های قلبی
نیز می شود.
5) برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیمهای هضمی آن،
باید آن را خیلی کم بپزید یعنی با حرارت کم یا با بخار ملایم پخته شود.
بعضی افراد بامیه را خام مصرف می کنند. ولی اگر خواستید آن را سرخ کنید، از
مقدار کمی روغن زیتون یا روغن گیاهی برای سرخ کردن آن استفاده کنید.
دیورتیکولیت:
التهاب دیورتیکول ها( کیسه های گرد فتق مانند در دیواره مخاط روده بزرگ)
است که در اثر تجمع باکتری ها و سایر محرک های داخل دیورتیکول ها ایجاد می
شود و باعث درد، نفخ، تهوع، یبوست، اسهال و تب می شود.
مفید برای دیابتی ها:
فیبر
موجود در بامیه، نمایه گلایسمی پایینی به آن می دهد، یعنی به سرعت قند خون
را بالا نمی برد. بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش داده و به حفظ قند
خون کمک می کند، بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.
موسیلاژ
یک نوع فیبر موجود در بامیه است که از طریق متصل شدن با نمک های صفراوی و
اسیدهای چرب، موجب کاهش کلسترول و پروفایل لیپیدی خون می شود و برای
بیماران قلبی و هایپرلیپیدمی توصیه می شود. اثر بامیه در کاهش کلسترول خون،
یکی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است، زیرا مانند داروهای کاهنده
کلسترول اثرات جانبی ندارد.اسیدفولیک باعث کاهش هموسیستئین خون می شود.
افزایش
این ماده از طریق انسداد رگ های خونی، یکی از عوامل خطرساز ابتلا به
بیماری های قلبی- عروقی است. همچنین می تواند در خون سازی موثر
باشد.ویتامین C نیز یکی از آنتی اکسیدان های مهم است که کمبود آن می تواند
باعث اختلال در جذب اسیدفولیک شود.در مجموع به علت دارا بودن این مواد مغذی
و نیز فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری از بیماری های قلبی می شود.
دفع سموم:
این سبزی دارای ماده لزجی است که کمک فوق العاده ای به دفع مواد زائد و سموم در سیستم گوارشی می کند.
پیشگیری از یبوست:
یکی
از عوارض رژیم های کاهش وزن ابتلا به یبوست است که مصرف بامیه هم مانع
یبوست می شود و هم به روند کاهش وزن کمک می کند.بسیاری از متخصصان معتقدند
که بیشتر بیماری ها از روده آغاز می شوند. فیبر موجود در بامیه با جذب آب
کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماری هایی از قبیل:بواسیر و
دیورتیکولیت را به شدت کاهش می دهد.
مفید برای فشار خون بالا:
مصرف
بامیه به جهت داشتن پتاسیم و منیزیم در بیماران مبتلا به فشارخون بالا می
تواند اثر کمک کننده داشته باشد. همچنین می تواند برای پیشگیری از فشارخون
بالای دوره بارداری (پره اکلامپسی و اکلامپسی) و گرفتگی عضلات طی دوران
بارداری مفید باشد.
نکته مهم
برای
حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیم های هضمی آن، باید آن را خیلی کم بپزید،
یعنی با حرارت کم یا با بخار ملایم پخته شود، ولی اگر خواستید آن را سرخ
کنید، از مقدار کمی روغن زیتون یا روغن گیاهی برای سرخ کردن آن استفاده
کنید.
پوکی استخوان:
کلسیم موجود در بامیه نیز
می تواند برای جلوگیری از پوکی استخوان موثر باشد.فیبر موجود در بامیه بر
باکتری های مفید روده موثر است.استفاده از بامیه به علت داشتن پتاسیم بالا
به افراد مبتلا به بیماری های کلیه توصیه نمی شود.
مهم ترین فواید مصرف بامیه
بیست مورد از فواید مهم بامیه:
از
خوردن بامیه، ممکن است همه افراد یا حداقل بسیاری از جوانان استقبال
نکنند، اما آن دسته که در میان سبد علایق خود چنین ماده غذایی مؤثری را
میگذارند، علاوه بر زیبایی پوست، بسیاری از امراض را نیز درمان کرده یا از
ابتلا به آنها پیشگیری میکنند.
- طبع بامیه سرد و تر است.
- جوشاندهی میوهی نارس بامیه مقوی و نرم کننده است.
- ضماد التیام دهندهی زخم است.
- برای درمان سفلیس از جوشانده ریشه بامیه استفاده شود (30 گرم در یک لیتر آب هر شش ساعت یک لیوان میل شود.)
- یکی از مضرات بامیه زیاد کننده عرق است.
- لعاب بامیه برای کسانی که زخم اثنیعشر یا ورم روده دارند بسیار مفید است.
- خوردن بامیه خونریزی سینه را برطرف می کند.
- جوشانده بامیه سنگ مثانه را دفع می کند.
- جوشانده گل بامیه ضدسودا می باشد. 30 گرم در 500 سیسی آب، سه بار در روز هربار یک استکان میل شود.
- دمکرده تخم بامیه ضدتشنج است. 30 گرم در 500 سیسی آب.
- بامیه ممکن است سوءهاضمه ایجاد کند یا تهوع آورد.
- مصرف بامیه به پوست لطافت می بخشد.
- کسانی که دچار کمخونی هستند حتماً بامیه استفاده کنند چون بامیه دارای لعاب غنی از مواد اصلی خون می باشد.
- در برگ و ساقه بامیه مقدار زیادی ید وجود دارد در نتیجه برای بیماران گواتر مفید است.
- بامیه تقویت کنندهی بینایی می باشد
- بهخاطر وجود ویتامین B1 در بامیه برای نیروبخشیدن به عضلات ضعیف و اعصاب قابل تحریک داروی خوبی به شمار می رود.
- کسانی که دارای چربی خون می باشند بامیه را بهعنوان غذای خود بگنجانند.
- بامیه فساد خون، بلغم، صفرا و سودا را رفع می کند.
- بامیه به علت داشتن ماده ضدعفونی کننده کرم معده و کرمک را از بین می برد.
- برای درمان تبهای کهنه ساقه بوته بامیه را خیسانده و آب آن را چند روز متوالی بیاشامید.
- بامیه بهخاطر وجود منگنز و کبالت تنظیم کننده ترشح غدد داخلی می باشد.
*منبع: سایت نمناک
گردآوری شده توسط: فست میتا